Treceți la conținutul principal

A fi sau a nu fi...călător cu RATB-ul

     

  Doamne , pierd autobuzul sper să oprească (mașinile la trecerea de pietoni ) ca să pot traversa repede . Of , ce bine că am reușit să urc . Cine spune că am îmbătrânit ?😀 Ce gânduri frivole ! Iar este aglomerat . Să mă țin de ceva sau de cineva mai degrabă . Mânerele care atârnă de bare sunt (nu știu ce cuvânt să folosesc ca să rămân în zona bunului simț )  atât de murdare că ți se  lipește mâna de ele . Și barele de susținere sunt la fel doar că acolo nu se vede murdăria . Din stația Huși ( care nu este una în adevăratul sens al cuvântului fiind deosebit de utilă pentru ieșirea  autoturismelor dintre blocuri sau parcarea acestora pe spațiul destinat acesteia ) pot accesa autobuzele 611 și 232 apoi  tramvaiele 11 , 1 , 25 de la Eroii revoluției . Dacă nu alergi să prinzi mijlocul de transport în comun stai și aștepți , și aștepți exersând...răbdarea (parcă de prea multe ori ) . Vineri am fost surprinsă să văd că cineva se preocupase de curățenie . Era ud peste tot inclusiv scaunele . Ce mai vreau ?
       Este atât de aglomerat că simți un cot ,o mână ,un picior , burta câte unui domn , o geantă care te ating parcă prea mult lezându-ți sentimentul de apartenență la propriul corp . Ce să mai spun de respirația unora . Pot spune cu exactitate ce au mâncat unele persoane : ceapă , usturoi (dear fi doar atât ). Sunt sănătoase , deh . Sunt un bun creștin , îmi iubesc aproapele , dar este parcă ... prea aproape. Știți despre ce vorbesc ? Acum vreau să vă dau și rețeta întârzierii la serviciu , garantată : legătura dintre autobuzul 611 și tramvaiul 11 . Încercați-o dacă vă dă mâna .
         În tramvai , nu și în autobuz , funcționează foarte bine comerțul cu nimicuri : un pix , un șervețel , pilă de unghii , chiloți și multe altele . Te și minunezi . Nimeni și nimic nu îi deranjează pe acești comercianți de bună credință . Unii spun că mai bine așa decât să îți dea în cap . Liniștitor . Ei nu au voie să plătească călătoria și nici taxe și impozite . Eu ca un bun român ce sunt am voie să plătesc taxă și pe aer ( hopa...cred că le-am mai dat o idee , unora ) . Când intră controlorii în mijloacele de transport în comun cum credeți că se face controlul . Nu , nu este un concurs ,cine știe câștigă , vă spun eu . Se face în mod selectiv . Să vă spun câteva ponturi pentru călătoria gratuită cu RATB . Pe lângă micii comercianți , au voie să călătorească gratuit cei care dorm (dar ai grijă că nu știi cine te privește), grupurile de muncitori , cei care au intr-o mână cafeaua , în cealaltă un telefon mobil de ultimă generație ( nu și dacă ai în fiecare mână câte o sacoșă plină ) și sunt îmbrăcati cu un prost gust desăvârșit , dar pe hainele lor sunt însemnele unor firme corporatiste , dacă ești prea frumos ca să fii deranjat și exemplele pot continua.
Vă voi spune o întâmplare la care am participat.
Controlor : Cartelele la control
Călător 1 : Eu sunt de la țară și mă duc la cineva la spital.
Controlor : Dumneavoastră doamnă .
Călător 1 : Ea e nevasta mea .
Controlor : Dumneavoastră domnule ?
 Călător 2 :   Dom'le stii de ce am urcat eu în autobuz ? Pen' că mă doare spatele dom'le .
Controlor : Dumneavoastră
Eu : Sunteți extraordinar . Dacă pe dumnealor i-ați lasat în pace , pe mine de ce mă mai controlați ?
Controlor : Domnii merg la spital .
Eu:  Și eu , unde credeți că ajung ?
Bineînțeles că nu am scăpat necontrolată . Atunci mi-am adus aminte că în vara anului trecut și eu am avut soțul internat la același spital , dar eu mi-am plătit calătoriile . Fraieră .
          Este foarte bine că Dumnezeu ne-a creat atât de diferiți , pentru că altfel ne-am fi plictisit , dar unele persoane frizează ridicolul . Vrei să citești o carte in tramvai ? Credeți că este posibil acest lucru ? Vă spun eu că ...nu . De ce ?  Pentru că sunt multe persoane care trebuie să aibă conversații urgente lângă tine la telefonul mobil . Și așa înțelegi repede relația persoanei cu tot neamul , cu șeful și colegii acesteia , ce a mâncat aseară sau cât de necivilizați sunt unii care vorbesc tare lângă ei . În aceste condiții nu îți mai trebuie narațiunea cărții . Uff. Credeți că este greu ? Nici nu vă imaginați . Sau , poate că știți despre ce vorbesc .
           Vrei să te uiți pe geam pentru că interiorul tramvaiului nu mai are niciun secret pentru tine ? Ei bine peisajul este incredibil de...dezolant . Evident că dacă îl întrebi pe el , primarul sectorului 5 , este foarte preocupat de binele celor care l-au votat . Dar eu spun doar ce văd din tramvai : mizeria stradală este de necontestat și tot ce vezi are legătură cu evul mediu , la propriu . O , sunt atât de fericită . Trebuie să cobor din tramvai ,dar nu am apucat să croșetez măcar un ochi de lanț . Greșeala mea . Am fost prea ocupată cu altele .Ce călătorie ! Ajung pe Drumul Taberei la stația unde se află un mare mall . Credeți că puteți să mâncați un covrig , un croissant cald sau să beți un ceai , o cafea în zona aceea la 7 și un sfert dimineața ? Vă doriți așa ceva ?
          Câteodată îmi vine în minte un gând meschin 😏: cum ar fi ca într- o zi să urc în autobuz sau tramvai și să văd acolo , incognito pe acei oameni cărora le pasă 💓: directorul RATB , primarul sectorului 4 , primarul sectorul 5 , primarul general al capitalei , un senator , un parlamentar , un ministru , chiar și președintele care știm că este adeptul lucrului bine făcut , alooo , cineva . Nu , nu este frumos din partea mea . Mai bine Eu decât ... Ei .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Să începem...sau să mă cunoașteți

Pentru neinițiați trebuie spus că obiectele făcute manual nu sunt perfecte, dar de cele mai multe ori, sunt frumoase și unice. În zilele noastre dacă vrei să inveți ceva din anumite meșteșuguri trebuie să scotocești internetul pentru că nu se mai găsesc persoane care să transmită ceva in sensul acesta, în familii. Pentru acest lucru îți trebuie timp liber. Foarte mult. De ce ne plac acele obiecte de epocă (mai nou le spunem „vintage”) ? Simplu. Pentru că au fost oameni care le-au creat. Din acest motiv cred că trebuie reintroduse în școli acele ore de lucru manual, iar dacă aceste cuvinte nu sunt de actualitate, să le numim ore de „handmade”, dar să se întample. În mintea mea exista cel puțin trei motive pentru existența acestui lucru: transmiterea tradiției, posibilitatea creării unor „job-uri” și chiar relaxarea minții și prelungirea „vieții” acesteia, deoarece utilizarea continuă a memoriei previne apariția bolilor precum Alzheimer.
             Nu am pretenția de a avea multe cuvin…

Bună dimineața sau de ce UpRo

Dacă ceva este făcut cu simț de răspundere în casa asta, aceasta este cafeluța. De regulă fac o cafea slabă cu lapte. Așa o beau. Și DA, mi-e foame. Un sandwich cald din pâine neagră cu semințe, omletă în care am pus șuncă și cașcaval peste, am așezat frumușel deasupra castraveți murați în sare  (conservați de noi în casă). Handmade sau nu? - ÎHÎ. 
          UpRo - Pur și simplu. În traducere înseamnă "Sus România". Ideea a venit după ce am instalat un magazin cu produse confecționate de mine pe site-ul Etsy. Este al doilea nume dat magazinului meu. Căutam un nume scurt, cu rezonanță, adică ușor de reținut în special de cumpărătorii din alte țări. Site-ul nu permite despărțirea cuvintelor în denumirea magazinelor, iar ideea mi-a plăcut foarte mult.
          Este bine să ai în casă un adolescent (și DA, îmi asum afirmația). Fiului meu i-a venit ideea. A înțeles mai bine decât mine (am vrut clar ca numele țării să fie in siglă) ce vreau să spun într-un mod simplu -…

DA, toamna este minunată

Pentru început să vă ofer ceva din decorul anotimpului.  Toamna aduce cu ea ploile si frigul , dar și foarte multe lucruri bune: peisajele minunate , fructele , legumele care apar în acest anotimp , începutul anului școlar 😜 și bineînțeles că nu putea lipsi muzica formației..... Voooooltaj.

          Joi am fost la Sala Polivalentă care a găzduit spectacolul formației. Acești oameni dau totul pentru fanii lor. Au fost efecte de scenă surprinzător de frumoase.
          La început au cântat cei de la Academia Voltaj melodii internaționale. Foarte frumos cântate.  Au fost acolo oameni de toate vârstele. Și stiți ce? Aproape toata lumea a dansat și a cântat. Eu știu că asta am făcut. Prin muzica lor transmit Speranță , Iubire , Pace. Nu sunt cuvinte triviale in versuri și nu se fac gesturi obscene pe scenă. Nu trăiești teama aceea că devii penibil dacă ai copilul lăngă tine.  De fapt , dacă stau bine și mă gândesc (mai fac și așa ceva) sunt sigură că în timpul spectacolului n…